Grupurile de suport – un sprijin psiholog puternic
Grupuri de suport – o modalitate foarte eficientă de a beneficia de susținere în situații de viață dificile. Dacă te confrunți cu o boală gravă sau o schimbare în existența ta care îți produce un stres major, cum ar fi un divorț sau decesul unui membru al familiei, e important să știi că nu trebuie să înfrunți lucrurile de unul singur. Un grup de suport te poate ajuta enorm. În plus, efortul financiar de a lua parte la unul este de regulă foarte redus.
Ce sunt grupurile de suport?
Grupurile de suport aduc laolaltă oameni care se confruntă sau s-au confruntat cu experiențe similare. De exemplu, un cancer, o boală cronică, un doliu, o despărțire, o dependență, îngrijirea unor copii cu dificultăți etc.
Grupul de suport le oferă oamenilor posibilitatea de a-și împărtăși experiențele și sentimentele personale, strategiile de a face față situației sau informații obținute direct de la sursă legate de boli sau tratamente.
Pentru numeroase persoane, un grup de suport creat pentru o problemă de sănătate poate fi elementul care unește tratamentul medical cu nevoia de sprijin emoțional. Relația pacientului cu personalul medical poate să nu le ofere suficientă susținere pe plan emoțional, concentrându-se pe partea fiziologică, iar membrii familiei și prietenii e posibil să nu înțeleagă impactul bolii sau a tratamentului asupra sa. Grupul de suport poate răspunde nevoilor tale emoționale.
Cum funcționează grupurile de suport?
Grupurile de suport pot funcționa față în față, online sub forma unor videoconferințe sau se pot forma comunități online. E important ca un grup să fie condus de un „facilitator”, respectiv un psiholog sau asistent social care are experiența activității cu grupurile. Acesta poate combate potențialele probleme precum: evitarea lipsei de confidențialitate, tensiunilor sau conflictelor din cadrul grupului, dominarea conversației de către unii participanți sau acordarea de sfaturi medicale sau de altă natură inadecvate.
Atunci când faci parte dintr-un grup de suport, ai ocazia de a fi alături de oameni cu experiențe, griji și sentimente similare cu ale tale, care au un scop comun și probabil că înțeleg prin ce trece cel de lângă ei.
Care sunt principalele beneficii ale unor grupuri de suport?
Printre beneficiile participării la un grup de suport se numără:
- Te simți mai puțin singur, izolat sau judecat
- Depresia, anxietatea, oboseala sau tristețea sunt reduse
- Ai ocazia să vorbești deschis și sincer despre ce simți
- Îți înțelegi mai bine boala și experiența acesteia
- Îți îmbunătățești abilitățile de a face față dificultăților
- Ești motivat să preiei controlul asupra unei boli cronice sau să respecți planul de tratament
- Câștigi un sentiment de control, speranță, te simți mai puternic
- Afli informații de la persoane care se confruntă cu o afecțiune similară
- Afli unde poți găsi resurse financiare, sociale sau medicale pentru problemele tale