Terapia psihologică online

Intervenția psihologică online

Terapia online este din ce în ce mai uzuală în zilele noastre și există numeroase studii care îi atestă eficacitatea. Tehnologia a devenit un element major al vieții noastre, pe care nu-l putem ignora și care ne poate simplifica adesea existența. Nu trebuie să ne surprindă faptul că aceasta a început să fie implicată și în psihoterapie sau consiliere.

Există diverse studii care confirmă faptul că terapia online poate fi la fel de eficientă ca terapia față în față. Chiar și în ce privește tulburări dificile precum PTSD (Sindromul de stres post-traumatic) sau tulburările alimentare, terapia online și-a dovedit eficacitatea. Vezi link-ul următor, de exemplu: Telemedicine No Less Effective Than In-Person Therapy For Vets With PTSD

Cum se desfășoară terapia online?

Terapia online se desfășoară de obicei pe Skype sau Whatsapp pentru a putea face apel atât la imaginea video, cât și la comunicarea audio.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale terapiei sau consilierii îl reprezintă relația care se instaurează cu psihologul și încrederea pacientului în acesta, în terapie și în posibilitatea de a fi ajutat. Este ceea ce se numește alianța terapeutică. Aceasta are un rol vital pe parcursul terapiei. De aceea, e extrem de util să existe măcar 2-3 întâlniri inițiale față în față cu terapeutul înainte de a apela la terapia online.

Care sunt beneficiile sau avantajele terapiei online?

E de multe ori de preferat de aceea ca terapia să aibă loc la cabinet. Nu trebuie să uităm cu toate acestea că un mare număr de persoane locuiesc în zone rurale sau mai retrase. Acolo adesea există o lipsă de specialiști la care să poată apela pentru dificultățile cu care se confruntă. Prin urmare, posibilitatea de a urma o terapie online poate fi singura variantă aflată la dispoziție.

Un alt beneficiu îl poate reprezenta programul mai extins al terapeutului. Acesta poate oferi ședințe și după încheierea programului de lucru de la cabinet.

Care sunt dezavantajele?

Persoanele care suferă de anumite dependențe sau de tulburări mai grave pot avea nevoie de un tratament mai intens decât le poate oferi terapia online.

Se aplică aceleași reguli ale confidențialității ca și în cazul terapiei la cabinet. E important de menționat, însă, că există riscurile de securitate a informațiilor uzuale pentru serviciile online care nu depind de terapeut.

De asemenea, poate exista riscul unei conexiuni slabe de internet care să afecteze calitatea videoconferinței sau care chiar să facă imposibilă comunicarea.

De ce ai nevoie pentru terapia online?

De o conexiune la internet de mare viteză și de aplicația Skype pentru videoconferințe. În caz de necesitate, ședințele se pot desfășura și prin Whatsapp cu ajutorul telefonului mobil.

Un alt aspect important este să alegi pentru videoconferință o încăpere unde să fie liniște și să nu fii deranjat în timpul ședinței de terapie.

Ca și în cazul ședințelor de la cabinet, este esențial ca cele online să aibă loc în ziua și la ora stabilită săptămânal. Respectarea programului de terapie este unul din factorii care contribuie la reușita lui. Gândește-te că e ca și cum ai urma un regim alimentar. Orice nutriționist va susține ce important e ca mesele să aibă loc la ore fixe. Mintea, ca și corpul, se adaptează la această rutină. În acest mod, răspunde mult mai eficient la terapie – sau la regim ca să continui cu metafora propusă.

Pentru informații referitoare la preț, accesează pagina Costuri.

Nu ezita să mă contactezi pentru a evalua posibilitatea desfășurării ședințelor online la link-ul de mai jos.

 

Iată câteva din sursele la care am apelat pentru studii și documentare:

  1. https://www.huffpost.com/entry/telemedicine-for-ptsd-no-less-effective-than-in-person-therapy_n_58517e89e4b092f08686ae17
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0890856714006649
  3. https://www.apa.org/monitor/2017/02/online-therapy

Ai nevoie să te consulți cu un psiholog specializat?
Buna ziua! Cu ce va pot ajuta?