Intervenția psihologică pentru adulți
Terapia pentru adulți este una dintre cele mai des întâlnite forme de terapie psihologică și se desfășoară în cabinet, unu la unu, adică psihologul împreună cu pacientul. Cel mai adesea ședințele au loc față în față, dar, în unele cazuri, clientul poate sta întins pe canapea. De obicei, ședința durează 45 de minute și are loc săptămânal la aceeași oră și în aceeași zi. Numărul de ședințe pe săptămână poate varia în funcție de situația particulară a persoanei care vine în terapie, de obicei 1-2 ședințe pe săptămână.
Instrumentul de bază este cuvântul, ceea ce înseamnă că vei sta de vorbă cu psihologul, iar procesul terapeutic este unul comun între cele două persoane, psiholog și persoana care caută ajutor. Scopurile comune ale intervenției terapeutice pot fi de a inspira schimbarea sau de a îmbunătăți calitatea vieții. Oamenii pot veni la psiholog pentru a găsi ajutor în privința unor aspecte ale vieții lor care sunt greu de înfruntat de unul singur.
Intervenția psihologică te poate ajuta să depășești obstacolele care te împiedică să te simți bine, să fii mulțumit de viața ta. Poate intensifica sentimentele pozitive precum stima de sine sau compasiunea de sine. Persoanele care vin la terapie pot deprinde abilități care să le permită să înfrunte situațiile dificile, să ia decizii potrivite și să-și atingă scopurile. Multe persoane descoperă că parcursul terapeutic prin care devin mai conștienți de sine și învață să se cunoască este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face pentru propria lor persoană, pentru dezvoltarea lor.
Când e momentul să vii la terapie?
Poate fi momentul potrivit să vorbești cu un psiholog dacă există un element din viața ta care îți produce suferință sau care interferează cu activitatea ta cotidiană. Suferință poate însemna gânduri, emoții, comportamente negative sau chiar stări fizice precum durere la nivelul corpului, oboseală, lipsă de energie sau de apetență pentru viață. E important să nu aștepți până la agravarea simptomelor pentru a merge la terapeut.
E indicat să mergi la ședințe de terapie dacă te simți adesea nefericit sau copleșit și lipsit de speranță în ce privește anumite aspecte ale vieții tale. Terapia te poate de asemenea ajuta dacă ai dificultăți în a te concentra asupra muncii sau formării tale profesionale sau academice, dacă te confrunți cu o adicție sau simți nevoia să te rănești pe tine sau pe alte persoane.
La ce servește discuția cu un psiholog?
Terapia poate ajuta la tratarea problemelor pe plan mental, emoțional, comportamental și chiar fizic, cum ar fi:
- Anxietate
- Stres
- Depresie
- Tulburări alimentare
- Furie
- Adicții
- Abuz
- Dificultăți în relațiile cu ceilalți sau în căsnicie
- Insomnie
- Probleme pe plan sexual
Psihologul te poate ajuta să faci schimbări în viața ta. Te poate de asemenea ajuta să identifici cauzele care stau la baza simptomelor și să găsești strategii care să-ți permită să schimbi gândurile și comportamentele nedorite. Terapia pentru adulți le poate oferi oamenilor abilitățile necesare pentru a-și gestiona simptomele, a-și reduce stresul și a-și îmbunătăți calitatea vieții.
De ce unele persoane evită terapia pentru adulți?
Unii oameni, deși aflați în suferință, evită să meargă la psiholog sau terapeut. Unele dintre motivele aduse sunt:
- Își fac griji în legătură cu faptul că ar putea fi stigmatizați pentru acest lucru, că ar putea fi considerați „nebuni” dacă apelează la ajutor de specialitate
- Le e rușine să vorbească despre evenimentele dureroase din trecut
- Nu sunt dispuși să recunoască faptul că e ceva în neregulă cu viața lor
- Se tem că ceea ce spun la ședințe nu va rămâne confidențial
- Se tem de costurile terapiei
E important de menționat că terapeuții, psihologii sau consilierii sunt profesioniști cu nenumărate ore de formare și de pregătire în domeniu care oferă sprijin și urmează un cod deontologic al profesiei care îi obligă, printre altele, la confidențialitate. Sunt obișnuiți să ajute persoane care se confruntă sau care s-au confruntat în trecut cu situații dureroase sau umilitoare. Unii psihologi acordă facilități financiare persoanelor aflate în dificultate. Și, deși în România încă sănătatea mentală este percepută de unele persoane ca stigmatizantă, din ce în ce mai multe persoane descoperă că nu e nimic rușinos în a vorbi despre problemele cu care se confruntă pe plan psihologic cu un specialist.
La ce să te aștepți în timpul ședințelor de intervenție psihologică individuale?
Prima întâlnire cu psihologul se concentrează adesea pe strângerea de informații. Psihologul vorbește cu tine despre elemente de pe plan mental, emoțional și fizic. Discută și despre motivele care te-au determinat să cauți ajutor. Poate fi nevoie de mai mult de o consultație pentru ca acesta să înțeleagă bine toate aspectele situației. Numai după ce un tablou clar al situației tale de viață se conturează, se poate determina parcursul terapeutic.
De asemenea, tu poți decide la prima ședință dacă rezonezi cu terapeutul sau nu. Găsirea unui psiholog pentru adulți cu care tu să te simți confortabil este vitală pentru reușita tratamentului.
Vei discuta de asemenea despre tipurile și scopurile tratamentului, durata ședințelor, frecvența lor, plata și alte detalii importante.
Numeroși psihologi încurajează clienții să vorbească. După cum spuneam mai sus, principalul instrument al psihoterapiei îl reprezintă cuvântul. La început, e posibil să-ți fie greu să vorbești despre experiențele tale din trecut sau dificultăți actuale. Ședințele pot trezi emoții intense. E posibil să te întristezi, să devii furios sau să fii foarte afectat vorbind despre experiențele tale. Însă psihologul te poate ajuta să te simți mai confortabil și să depășești aceste momente.
Pus în cuvinte foarte simple, gândește-te că e ca și cum ai trata „o bubă” plină de puroi. Trebuie să spargi buba și să o storci ca să elimini puroiul, chiar dacă acest proces e puțin dureros, pentru ca vindecarea să se producă. Doar vorbind despre ceea ce s-a adunat în timp, despre toate emoțiile și gândurile negative, acestea pot să fie scoase la lumină, iar puterea pe care acestea o au asupra minții tale să dispară.
Cât durează până se văd rezultatele?
Vestea bună e că nu trebuie să aștepți finalul terapiei ca rezultatele să apară. Acestea se văd în timp, pe parcursul intervenției psihologice. E posibil ca, treptat, starea de spirit să se îmbunătățească, iar tiparele tale de gândire să devină mai funcționale.
Confidențialitatea este o condiție a oricărei terapii. Condițiile în care aceasta este încălcată sunt doar dacă cineva prezintă riscul imediat de a-și face rău sieși sau altor persoane sau dacă e vorba despre o încălcare a legii.
Cât durează terapia pentru adulți?
Ședințele de terapie individuale durează de obicei 45 de minute. Frecvența lor depinde de numeroși factori precum:
- Problema psihologică și gravitatea ei
- Dacă aceasta s-a cronicizat în timp sau nu
- Cât de mult afectează problema sau tulburarea respectivă viața de zi cu zi (de exemplu, o depresie severă poate afecta grav funcționarea cotidiană a unei persoane)
- Cât de multă suferință produce problema în cauză
- Limitările financiare
- Rapiditatea cu care apar schimbările (uneori, rezultatele pot fi aproape imediate, alteori, poate fi nevoie de timp, mai ales dacă e vorba de o situație care durează de mult timp)
Unele probleme minore pot necesita câteva săptămâni sau luni de terapie. Însă, problemele cronice sau mai complexe pot necesita un tratament de durată mai lungă. Uneori, poate fi nevoie de peste un an pentru ca un progres observabil să apară. După cum spuneam mai sus, acest lucru nu înseamnă că rezultatele nu apar treptat pe parcursul intervenției psihologice, însă poate fi nevoie de mai mult timp pentru ca o îmbunătățire de durată, care să se mențină după finalul terapiei să se producă.
Cât de eficientă este terapia pentru adulți?
Dorința de vindecare sau de schimbare este crucială în terapie pentru că determină persoana să urmărească în mod activ atingerea scopurilor terapeutice și permite stabilirea unei relații de încredere, pozitive cu psihologul. Nu poți obliga pe nimeni să se vindece cu forța. Trebuie ca tu să-ți dorești cu adevărat acest lucru pentru a putea persevera până la atingerea rezultatelor. Un alt element crucial îl constituie găsirea terapeutului potrivit, cu care tu să rezonezi și care să crezi că vrea cu adevărat să te ajute.
Numeroase persoane care au făcut terapie au declarat la mult timp de la încheierea acesteia o stare psihică îmbunătățită. Terapia este adesea mai eficientă decât tratamentul exclusiv medicamentos. Utilizarea exclusiv a tratamentului medicamentos poate conduce la o îmbunătățire doar temporară, pe când aplicată singură sau în combinație cu medicația, terapia produce rezultate superioare medicației exclusive.
Rezultatele se mențin?
Conform studiilor, pe parcursul intervenției psihologice se pot înregistra unele „recăderi”, adică o creștere a anxietății sau chiar depresie moderată. Însă tot studiile arată că efectele unei bune terapii durează în timp, dincolo de momentul când terapia se încheie.
În unele zile, mersul la ședințele de terapie poate constitui un mare efort sau ți se poate părea dificil sau mai puțin urgent decât alte probleme din viața ta. Dar este important să te duci la fiecare ședință de terapie. Dacă ai răbdare și ești perseverent, terapia poate conduce la rezultate pe termen lung cu adevărat extraordinare.
Mai multe informații poți găsi aici:
- Individual Therapy, Center for Counseling and Psychological Health, University of Massachusetts. Link: https://www.umass.edu/counseling/services/individual-therapy
- (17 martie 2016). Mayo Clinic. Link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psychotherapy/home/ovc-20197188
- Recognition of psychotherapy effectiveness. (2012). American Psychological Association. Link: http://www.apa.org/about/policy/resolution-psychotherapy.aspx