Dezvoltare personală

Dezvoltare personală pentru adulți și copii

Dezvoltare personală – un termen atât de des folosit, încât aproape că s-a devalorizat complet, din păcate. Ce înseamnă până la urmă acest termen? Înseamnă a investi în tine, astfel încât să poți să te confrunți cu aproape orice îți va aduce viața în cale. Îți permite ca, în loc să aștepți să ți se întâmple și ție ceva bun în viață, să te duci de unul singur și să faci lucrurile să se întâmple. Și chiar dacă nu întotdeauna îți atingi obiectivul, vei duce o viață mult mai bogată pe toate planurile.

Părinții, educatorii și mai târziu profesorii noștri se concentrează adesea pe a ne educa, a ne învăța regulile din cadrul familiei, școlii, societății și a acumula informații, dar mult prea puțin pe unul dintre cele mai importante aspecte de care avem nevoie pentru a avea o viață împlinită, și anume cunoașterea de sine.

La ce îți folosește dezvoltarea personală?

Iată la ce te poate ajuta dezvoltarea personală:

  • să afli cine ești cu adevărat
  • să descoperi ce valori, credințe, convingeri și scopuri vrei să urmărești.

Adevărata împlinire nu poate fi atinsă atunci când tu urmărești să împlinești doar așteptările altora, ceea ce majoritatea dintre noi facem în viață. Iar aceste așteptări sunt adesea sădite în noi chiar și fără intenție de părinții noștri, de cercul în care trăim, de societate și, deoarece nu le chestionăm niciodată, ajungem să credem că ne aparțin, deși unele ne cer să renunțăm la visele și expectanțele personale.

Adesea, când te simți inconfortabil, nu ajungi să-ți pui întrebări importante despre motivele pentru care nu ești mulțumit de viața ta.

Intervenția psihologică nu se face doar în caz de boală, ci psihologul se ocupă și de sănătatea mentală și te poate ajuta să-ți clarifici aspecte esențiale care să ducă la schimbări majore, benefice în viața ta profesională, personală, în interacțiunile tale sociale, cum ar fi:

  • Dacă nu asta îmi doresc, ce îmi doresc de fapt?
  • Dacă lucrurile ar sta cum vreau eu, cum ar arăta, ce aș auzi, ce aș vedea?
  • Dacă aș dispune de toate resursele necesare ca să mă schimb, ce schimbări aș face?
  • Cum s-ar schimba comportamentul meu dacă aș avea o anumită abilitate (de exemplu, încrederea de sine)?

Clarificându-ți cine și ce vrei să fii, ți-e mult mai simplu să iei deciziile corecte. Sarcini care înainte îți consumau mult din timp nici nu mai ajung pe lista ta de responsabilități pentru că ți-ai dat seama că nu te duc în direcția obiectivelor tale reale.

Îți clarifici așteptările și obții motivația pentru a le atinge

Adesea, oamenii fac greșeala de a crede că vor putea să se ocupe de ceea ce le place sau ce își doresc la un moment dat. „Când o să mă însor/când o să am casa mea/când o să se facă mari copiii…” Ei nu-și dau seama că amână la nesfârșit atingerea scopurilor lor.

Dezvoltarea personală nu te ajută doar să realizezi ceea ce vrei de la viață cu adevărat. Aceasta te ajută să înțelegi și ceea ce nu vrei, aspect la fel, dacă nu chiar mai important decât primul.

De asemenea, un număr de ore de dezvoltare te pot ajuta să obții motivarea de care ai nevoie. Când știi ce vrei de la viață, e mai ușor să treci la acțiune. Poți vizualiza efectele benefice ale schimbării asupra vieții tale, iar acest lucru constituie cel mai puternic factor motivant. Deși e posibil să ți se pară scopul final aproape de neatins, atunci când împarți o sarcină în obiective mai mici, îți dai seama că toate sunt realizabile.

Dezvoltare personală – te ajută să-ți clădești reziliența

Viața nu e niciodată doar roz. La un moment dat, pe parcurs, descoperim și culorile ei mai întunecate: boala, pierderea cuiva drag, o despărțire, un eșec. În aceste momente dificile ai nevoie de forța pentru a merge mai departe, de încredere în propriile capacități, de abilități personale și interpersonale. Cel mai important însă, e nevoie să nu te învinovățești  pe tine pentru lucruri pe care nu le poți controla.

Fiind conștient de resursele interioare de care dispui, poți rămâne mult mai calm. Poți astfel gestiona mult mai bine pe plan emoțional ceea ce se întâmplă.

Dezvoltare personală – te ajută să ai relații interpersonale mai satisfăcătoare

Relațiile pot fi o sabie cu două tăișuri. Unele te susțin, altele te doboară. Când te cunoști suficient, poți vedea cu mai mare ușurință care relații merită păstrate și care nu. De asemenea, înveți cum să valorizezi mai bine relațiile pe care le ai și care au cel mai mare impact pozitiv asupra vieții tale. Și totodată cum să creezi unele noi, care să fie benefice pentru ambele persoane implicate.

Dezvoltare personală un termen care poate ar trebui înlocuit cu altul care să nu-și fi pierdut atât din semnificația sa pozitivă. Cu toate acestea, acesta înseamnă în continuare a-ți acorda timpul și a te angaja personal să faci cea mai importantă investiție din viața ta: în tine însuți. Persoanele cu cel mai mare succes în viață și cu un sentiment de împlinire ridicat dispun de abilitatea de a găsi soluții în cele mai diverse situații. Aceasta nu pentru că sunt convinși orbește că sunt invulnerabili, ci pentru că își cunosc foarte bine atuurile și vulnerabilitățile. Ei știu să-și valorifice la maximum resursele de care dispun. Așa cum ai putea să o faci și tu!

Iată câteva resurse pe această temă:

  1. https://www.skillsyouneed.com/ps/personal-development.html
  2. https://www.coachingpositiveperformance.com/6-core-benefits-personal-development/
  3. https://psycnet.apa.org/record/2009-02843-003

 

Ai nevoie să te consulți cu un psiholog specializat?
Buna ziua! Cu ce va pot ajuta?