ÎNTREBĂRI UZUALE

Te poți programa telefonic sunând la 0752 171 237. Îți voi răspunde personal și vom stabili de comun acord o oră convenabilă pentru amândoi. Dacă preferi să-mi scrii, îmi poți trimite un mail pe adresa ruxandracomsa@gmail.com sau pe Whatsapp la numărul de mai sus.

Ședința de terapie durează 45 de minute fără a putea fi prelungită în caz de întârziere.
Durata unei ședințe de grup sau a întâlnirii unui  grup de suport este de 1 oră și 30 de minute.

Numărul de ședințe săptămânale variază de la 1 la 3, în general în cazul adulților fiind suficiente 1-2 ședințe pe săptămână.

Nu există o durată fixă, depinde de la caz la caz și de foarte mulți factori, cum ar fi problemele cu care te confrunți sau cât de profundă îți dorești să fie schimbarea. Nu te aștepta la vreo schimbare mai semnificativă în mai puțin de 3 luni. Deși intervin și pauze în terapie – concedii/ vacanțe, cele mai bune rezultate se obțin atunci când terapia se întinde pe minim un an.

Tariful ședinței individuale este de 250 lei (tariful este pentru o ședință pe săptămână). Acesta poate varia în funcție de numărul de ședințe pe săptămână și de alți factori care țin de situația ta particulară.

Există cazuri sociale sau în care persoana, ca urmare a dificultăților de pe plan psihic sau a altor aspecte din viața sa, se află într-o jenă financiară. În asemenea cazuri, tariful poate fi redus.

Plata se poate face la fiecare ședință sau lunar, cash sau prin virament bancar.

Îți voi comunica toate informațiile referitor la plata şedinţelor şi la modalităţile de plată de la început, iar modificările ulterioare – mărire sau micşorare de preţ – sunt, în principiu, în raport cu inflaţia sau alte considerente ce ţin de realitatea externă sau/şi internă a clientului.

 

Atenție: Regula este ca orice ședință la care clientul lipsește să fie plătită, indiferent de natura motivelor care determină absenţele. Această regulă asigură exigenţa de continuitate terapeutică, de spaţiu, de timp şi de relaţie terapeutică.

Teoria funcţionării aparatului psihic şi exigenţele tehnice care decurg din aceasta impun analiza motivelor conştiente şi inconştiente şi ale beneficiilor (primare, secundare sau/şi simptomatice) ale absenţelor de la şedinţe.

Ca să fac o comparație cu un antrenament de fitness, adesea oamenii sunt mai motivați să se ducă la sală pentru că au un abonament chiar și atunci când, de exemplu, li se pare prea obositor, efortul pare prea mare, rezultatele în aparență întârzie să apară etc.

Intervalul orar între care lucrez este de la 08:00 dimineața la 21:00 (ultima ședință poate fi de la ora 20:00). Pe Skype/Zoom ultima ședință poate fi și de la ora 21:00. În funcție de gravitate/urgență și dacă nu reușim să stabilim o oră în acest interval, putem apela și la varianta unei ședințe de 07:00 sau de la 21:00 pentru o anumită perioadă de timp.

Cabinetul se află într-o zonă centrală, la Piața Romană, aproape de stația de metrou. Găsești adresa exactă și harta cu localizarea la pagina Contact.

Da, putem face terapie pe Skype/Zoom sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe Whatsapp. Important este să ai o bună conexiune la internet, astfel încât să ne putem vedea și auzi foarte bine și să ai o cameră unde să nu fii întrerupt și să poți beneficia de intimitate. E de preferat să ne întâlnim față în față măcar de 2-3 ori înainte de a lucra online pentru a ne cunoaște în persoană pentru a putea stabili ceea ce, în termeni de specialitate se numește o solidă „alianță terapeutică”.  Aceasta este absolut necesară înainte de a putea începe să lucrăm pe problema ta specifică, dar, dacă acest lucru este imposibil, putem lucra și direct online.

Confidenţialitatea conţinutului şedinţelor este asigurată prin codul etic al psihologului şi prin contractul implicit sau explicit cu clientul. Nimic din conţinut, simptome sau problematică nu poate fi comunicat fără acordul acestuia.

Răspunsul este cu certitudine da. Citește mai multe despre ce înseamnă terapia individuală (adulți, copii sau vârstnici), dar și ce înseamnă terapia pentru depresie, anxietate sau alte probleme cu care te poți confrunta pe plan psihic. Psihologul urmează mulți ani de pregătire teoretică și practică și urmează o formare de durată pentru a putea trata acest tip de probleme.

La fel cum mergi la medic să tratezi o gripă rebelă sau o fractură, mergi la psiholog pentru a trata ceva care nu ține de corp, ci de psihic, de gânduri și emoții. Este acea parte imaterială, pe care nu o vedem, dar care poate chiar să ducă la tulburări pe plan fizic pentru că cele două, minte și corp sunt strâns legate între ele. Și invers, o afecțiune din corp, mai ales o boală cronică sau foarte severă poate duce la îmbolnăvirea psihicului.

Spre deosebire de un chirurg, de exemplu, care operează cu bisturiul, instrumentul psihologului este cuvântul. Chiar dacă pare mai puțin precis și poate da impresia unei specializări mai puțin științifice, te asigur că un psiholog chiar poate trata cu acest instrument. Până la urmă, cum să tratezi ceva imaterial ca spiritul cu un obiect fizic precum un bisturiu? Instrumentul cu care putem trata psihicul are aceeași natură ca acesta: imaterială, dar nu mai puțin reală și cu efecte nu mai puțin profunde. De aceea, există expresii precum „cuvintele rănesc” sau sunt „tăioase”. Cuvintele pot răni sau pot vindeca. Psihologul le folosește ca să vindece.

În cazul copiilor, terapia prin joc şi importanţa relaţiei cu părinţii impun procesului caracteristici speciale.

Terapeutul va răspunde în şedinţe separate solicitărilor de întrevedere ale părinţilor, iar copilul va fi informat asupra acestor întrevederi cu părinţii. Părinţii au sarcina de a răspunde solicitărilor pentru întrevedere ale terapeutului în scopul bunului mers al tratamentului.

În cazul adolescenţilor, aceştia vor fi informaţi atât despre solicitarea părinţilor, cât şi despre aceea a terapeutului pentru întrevederile separate. Scopul acestor întrevederi este de a cataliza şi facilita comunicarea adolescentului cu familia sa, a calma temerile parentale şi a crea o atmosferă care să nu intensifice rezistenţa la terapie / schimbare / evoluţie

Această decizie este luată împreună. Întreruperea sau sfârşitul terapiei se face de comun acord, dar nu fără a analiza motivele şi starea de fapt actuală, pentru că poate exista riscul agravării sau reapariției unor simptome în cazul unei întreruperi bruște.

Deciziile importante sunt în prealabil discutate în cadrul şedinţelor psihologice. Anumite decizii pot fi consecința unor simptome neconștientizate și de aceea este absolut necesară analiza lor în şedinţă, înaintea punerii lor în practică (cum ar fi, de exemplu, decizia de a divorța sau de a vinde propria locuință).

Poți citi pe acest site detalii despre diverse tipuri de intervenții psihologice.

Te invit să accesezi și site-ul Colegiului Psihologilor din România pentru a citi codul deontologic al psihologului.

În plus, mai poți găsi o sursă de informații sintetizate cu privire la regulile tehnice și etice din psihoterapia psihanalitică pe site-ul Fundației Generația (link-ul aici), furnizor de formare în psihoterapie psihanalitică, unde eu îmi desfășor formarea în psihoterapie psihanalitică adresată copilului, adolescentului și adultului.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Buna ziua! Cu ce va pot ajuta?